Белгийският премиер Шарл Мишел отхвърли предположението на държавния секретар по убежището

...
Белгийският премиер Шарл Мишел отхвърли предположението на държавния секретар по убежището
Коментари Харесай

Белгия отказва убежище на Пучдемон

Белгийският министър председател Шарл Мишел отхвърли предположението на държавния секретар по убежището и миграцията Тео Франкен Брюксел да даде политическо леговище на водача на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон . Подобна опция „ безусловно не влиза в дневния ред на страната “, сподели Мишел пред телевизия RTBF и прикани Франкен „ да не налива масло в огъня “.

" Такива приказки не показват позицията на държавното управление и единствено утежняват ситуацията в района. Трябва да успокоим хората, а не да ги дразним още повече “, разяснява и вицепремиерът Александър де Кру,  представен от " Сега ".

Според Франкен въпросът за политическо леговище на Пучдемон „ не е необикновен, в случай че се огледа на обстановката. Там (в Испания) към този момент приказват за затвор. Пита се може ли съдът над него да бъде обективен? “ Секретарят по убежището добави, че " каталунците, които се усещат обект на политическа опасност ", включително Пучдемон, могат да подадат молба за леговище в Белгия. Той съобщи пред фламандската телевизия VRT, че " Белгия може да бъде опция за Пучдемон да се измъкне ", само че добави, че към този момент такава молба не е получавана.

От през днешния ден влиза в действие директното ръководство на Мадрид в Каталуния, откакто автономията на отцепническата област бе отнета според член 155 на конституцията на страната. Автономният парламент бе разхлабен и бяха планувани избори на 21 декември. Уволнено бе цялото каталунско държавно управление отпред с Карлес Пучдемон. Той разгласи „ мирна демократична опозиция “, отхвърли да съобщи властта и акцентира, че „ в демократичното общество единствено парламентите назначават или отстраняват президентите “.

Мадридските управляващи могат да обвинят още през днешния ден Пучдемон в нелегално заграбване на компетенции и да го осъдят на затвор от една до три години. Ако съдът го признае за отговорен в бунт, наказването може да бъде 30 години затвор. Прокурата в Мадрид към този момент е подготвила обвинявания освен против него, само че и против членовете на управителното бюро на Народното събрание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР